Bezienswaardigheden

Zandverstuiving de Rheezerbelten

 

Rheezer Brink

Rheeze is een kleine dorpskern en buurtschap tussen Diffelen en Hardenberg, in het Vechtdal Overijssel. Al vanaf de middeleeuwen is Rheeze bewoond. De karakteristieke brink, waar de boerderijen rondom gegroepeerd staan, is beschermd dorpsgezicht. In Rheeze zijn archeologische vondsten gedaan. Rheeze heeft twee gezichten. Aan de ene kant het lieflijke, pittoreske dorpje rond de brink, aan de andere kant de Grote Beltenweg, de campingboulevard van het Vechtdal Overijssel. Hier staan grote campings met veel faciliteiten, voor elk wat wils. Ten noordwesten van het dorp Rheeze ligt de recreatieplas De Oldemeijer, waar het prettig toeven is tijdens warme dagen.met origineel vlechtwerk (boek over geveltekens)

De Vecht

Terwijl het Vechtdal langzaam ontwaakt, maakt de Vecht zich gereed voor haar eerste bezoekers. Vissers, gewapend met hengel, comfortabele stoel en picknickmand vinden hier in de vroege morgen hun rust. Niet lang daarna komen ook de eerst kanoërs het Vechtdal vanaf het water verkennen. Peddelend langs stuwen, vistrappen en schippersherbergen nemen zij het landschap in zich op. Op een klein strandje zijn kinderen druk in de weer, een schipper legt zijn sloep aan en gezinnen maken een boottocht. Wanneer de avond invalt, wordt het rustiger en zijn er hooguit nog een paar wandelaars die in stilte genieten van het kwaken van de knoflookpad. Gelukkig heeft de Vecht alle tijd en vervolgt zij onverstoorbaar haar route door het landschap.

Rheezermaten en De Hui

Ten zuiden van woonwijk Heemse liggen enkele bijzondere natuurreservaten van Staatsbosbeheer, zoals de oude en nieuwe Rheezermaten. De oude Rheezermaten is een trilveen met een rijke flora. Doordat de planten hier jaarlijks worden gemaaid en afgevoerd, kunnen orchideeën en waterdrieblad hier groeien. De wat hoger en droger gelegen nieuwe Rheezermaten is vooral bij weidevogels geliefd. Op zwoele zomeravonden kunt u hier genieten van de karakteristieke zang van de kwartelkoning. Oude Vechtmeanders worden hier afgewisseld met rivierduinen, struwelen en bloemrijke hooi- en weilanden. Meer informatie over cultuurhistorie, flora, fauna en recreatie van Rheezermaten, Lees meer

Witte of Lambertuskerk

Dé Sint Lambertuskerk in Heemse  ook wel het witte kerkje genoemd, is een kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Hardenberg-Heemse. Wie langs de Scholtensdijk Heemse binnenkomt, ziet de toren van de kerk voor zich opdoemen. Al eeuwen lang staat hij daar en verheft hij zijn wat plompe spits 31 meter hemelwaarts. Ooit gewijd aan de heilige Lambertus, de bisschop-martelaar van Maastricht. Vandaar dat hij één van de 150 kerken in Nederland is, die de naam Sint Lambertuskerk draagt. Maar meestal wordt hij 'het witte kerkje genoemd'. Die naam draagt de kerk nog geen eeuwen lang, want het pleisterwerk aan de buitenkant van de muur is voor het eerst wit geverfd tijdens de restauratie van 1936/1937.

Distelbeld Diffelen

Via het pontje in Diffelen komt u via Brucht en Marienberg bij de Distelbeld nabij Diffelen. Vanaf deze beld is de meanderende Vecht goed te zien en prachtige fauna en Schotse Hooglanders.

Tuinen van Mien Ruys

De bijzondere tuinen van Mien Ruys zijn bekend tot ver in het buitenland en zijn ware kunstwerken. Een overzicht van tuinarchitectuur vanaf 1924 tot nu. 30 inspirerende tuinen met experimenten op het gebied van ontwerp, beplanting en materialen. De tuinen zijn het levenswerk van Mien Ruys, één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw. Iets wat je een keer met eigen ogen gezien moet hebben.