west east chevronFill 75 facebookArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding instagramminusnotification-closeGroup Group 16 plussearch-glass third Line

Geschiedenis de Rheezerbelten

 

Samen uit, samen thuis in een bijzondere omgeving

Heuvelrug de Rheezerbelten

Eeuwenlang hebben de Rheezer boeren gestreden tegen het stuifzand. Het bedekte de akkers, waardoor het bouwland verschraalde en maakte wegen onbegaanbaar. Dat stuifzand was ontstaan door hun eigen toedoen. Ze hadden te vaak op dezelfde plek plaggen gestoken en de hei te intensief laten begrazen door hun schapen. Het dekzand kwam zo bloot te liggen en werd door de wind voort geblazen. Hier liggen nu de Rheezerbelten die soms een hoogte bereiken van ruim twintig meter. Hier is het dekzand ‘neergeslagen’. Deze zandduinen de Rheezerbelten liggen tegenover Restaurant De Rheezerbelten.

De jaren ’60

In de jaren ’60 kocht de heer Balk het terrein De Rheezerbelten; toen nog een jong aangeplant bos met duidelijk zichtbare stuifduinen. Hij liet er bungalows op bouwen en een kantine. Dit bood vele jaren huisvesting aan militairen, maar onder andere ook aan jonge docenten van de nieuwe middelbare school Jan van Arkel in Hardenberg.

Jaren later werd het bedrijf door stiefzoon en zijn vrouw overgenomen: meneer en mevrouw Van den Burg. Zij maakten er een eenvoudig restaurant van met een aantal pannenkoeken op de kaart.

Mevrouw Van den Burg heeft nog vele jaren helpen pannenkoeken bakken. Met haar eigen schort en beslaglepel hielp ze ons de drukke dagen door aan haar “eigen” kant in de keuken. In goede herinnering aan haar kijken we hier op terug.

 

De jaren ’90

Op 31 maart 1992 kochten Henk en Annie Hans Bospaviljoen De Rheezerbelten bestaande uit het bungalowpark met een kantine.

Met Pasen openden zij het Pannenkoekenrestaurant in de voormalige kantine die zij verbouwden in een boerderij-stijl. De koets was ook toen al een middelpunt.

De activiteiten werden uitgebreid met het verzorgen van feesten, partijen en vergaderingen. De Rheezerbelten werd een begrip. Maar er waren nog meer ambities.

In 1996 werden de bungalows verkocht om het restaurant te kunnen uitbreiden.

In 1999 werd het nieuwe restaurantgedeelte geopend: een rietgedekte boerderij in Sallandse stijl als volledig vernieuwd Pannenkoekenrestaurant. Daarnaast kwam er een ruime receptieruimte, vernieuwde toiletten, en een groot terras met volop ruimte voor feesten en partijen.

 

2000 – 2003

Door deze uitbreiding ontstond er ook letterlijk ruimte voor een gekoesterde wens: een à la carte restaurant de Rheezer Bistro werd gecreëerd in het “oude” gedeelte. Een sfeervol restaurant met mooie gewelven voor culinair genieten.

Al snel bleek deze “oude” ruimte te klein. De naastgelegen ruimte werd erbij betrokken: de Wijnkelder ontstond. Deze ruimte heeft diverse mogelijkheden: uitbreiding van het aantal zitplekken, een besloten ruimte voor een zakelijk diner of private diner of buffetruimte. En ín de wijnkelder een goede atmosfeer voor de vele soorten wijnen en mooi gepresenteerd.

Om het verblijf bij de Rheezerbelten compleet te maken, werd in 2002 de Hotellerie gebouwd; een 14 kamer groot hotel voor de toeristische en zakelijke markt. Een perfecte aanvulling, er was volop behoefte aan overnachtingsmogelijkheden in Hardenberg.

 

Een nieuw tijdperk

In 2003 was het tijd om het restaurantgedeelte over te dragen aan zoon Enrico en schoondochter Margé. Henk en Annie bleven verantwoordelijk voor het hotel.
Wij hebben in de ruim afgelopen 20 jaar het restaurant steeds verder weten te ontwikkelen.
Een nieuw terras, een grootse verbouwing van de keuken voor meer efficiëntie, nieuwe inrichting Rheezer Bistro, nieuwe activiteiten en samenwerkingen, ontwikkeling kinderwandelroute Knof de Pad, een nieuwe logo passende bij onze unieke locatie etcetera.

 

2016

De reeds bestaande patio werd overdekt. Een natuurlijk ingerichte ruimte! U ervaart hier het bos binnen: veel daglicht en gebruik van natuurlijke materialen zoals een lange moswand, berkenstammen en hout. Met deze verbouwing is de patio een ideale ruimte voor uitbreiding van zitplaatsen in het Pannenkoekenrestaurant of een feestje van ongeveer 40 personen of voor zakelijke ontmoetingen.

 

2017

In 2017 vierden wij ons 25-jarig jubileum! Een jaar vol met acties, evenementen en hoogtepunten.

Ook werd de kinderspeelhoek omgebouwd tot Knof’s Speelbos. Ontstaan vanuit een opdracht bij Vechtdal Projecten, uitgevoerd door studenten van het CIBAP in Zwolle. Zij kregen de opdracht een ontwerp te maken voor muurschilderingen in de kinderspeelhoek op basis van onze wensen en input. Hieruit zijn 10 ontwerpen ontstaan en deze zijn samengevoegd met ons ontwerp wat de ruimte tot een unieke speelplek heeft gemaakt waarin kinderen zich volop in kunnen vermaken.

close

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!